036-30 20 10 – JOUR DYGNET RUNT

GÄST PÅ BEGRAVNING

Gäst på begravning

Genom att delta på en begravning hedrar du en avlidne och visar omsorg och respekt för anhöriga. I de flesta fall kan alla som vill närvara vid en begravning. Du behöver inte vara nära vän eller släkting.

Men i bland önskar de närmaste anhöriga få ta farväl inom den innersta kretsen. Då brukar det stå i dödsannonsen att begravningen äger rum i kretsen av de närmaste.

Klädsel

Vid begravningar är det vanligt att bära mörka kläder. Män bör ha en mörk kavaj eller kostym, med svart slips. Om man är nära anhörig till den avlidne, är en vit slips mer lämplig. Kvinnor kan bära antingen kjol eller byxor.
Om det står ”valfri klädsel” på inbjudan, är det upp till var och en att välja hur man vill klä sig. Barn kan alltid ha sina finkläder. Det viktigaste är att man känner sig bekväm och att ens närvaro är viktigare än vad man har på sig.

Blommor

Som gäst på begravning brukar man ta med en liten handbukett som läggs vid kistan eller i graven. Man kan också köpa en sorgbukett eller dekoration som levereras av blomsterhandeln direkt till begravningen.
Beställ blommor

Minnesgåvor

I dödsannonsen står det ibland att man kan skänka pengar till en fond istället för blommor för att hedra den avlidne. Det står ofta vilken fond man vill stödja. Ge en minnesgåva