036-30 20 10 – Telefonjour dygnet runt. Alltid öppet.

GÄST PÅ BEGRAVNING

Gäst på begravning

Genom att delta på en begravning hedrar du en avlidne och visar omsorg och respekt för anhöriga. I de flesta fall kan alla som vill närvara vid en begravning. Du behöver inte vara nära vän eller släkting.

Men i bland önskar de närmaste anhöriga få ta farväl inom den innersta kretsen. Då brukar det stå i dödsannonsen att begravningen äger rum i kretsen av de närmaste.

Klädsel

Det vanligaste idag för män är mörk kostym (kavaj). Svart slips är alltid korrekt. De som tillhör de närmaste kan även ha vit slips. För kvinnor kan det innebära, mörk dräkt, klänning, kjol, byxor, mörka strumpor och en vit scarf alternativt halsduk. Barn kan alltid ha sina finkläder.

Blommor

Som gäst på begravning brukar man ta med en liten handbukett som läggs vid kistan eller i graven. Man kan också köpa en sorgbukett eller dekoration som levereras av blomsterhandeln direkt till begravningen.

Minnesgåvor

I dödsannonsen står det ibland att man kan skänka pengar till en fond istället för blommor för att hedra den avlidne. Det står ofta vilken fond man vill stödja.