036-30 20 10 – TELEFONJOUR DYGNET RUNT

Gäst på begravning

Gäst på begravning

Genom att närvara vid en begravning visar du respekt och omtanke för de anhöriga och hedrar den avlidne. Vanligtvis är det tillåtet för alla att delta i begravningen, oavsett om du är nära vän eller släkting eller inte.

Ibland önskar de närmaste anhöriga att ta farväl inom den allra närmaste kretsen. I sådana fall är det vanligt att dödsannonsen meddelar att begravningen kommer att hållas inom kretsen av de närmaste.

Klädsel på begravning

Under begravningar är det traditionellt att bära mörka kläder som en symbol för sorg och respekt för den avlidne. Män kan bära en mörk kavaj eller kostym och en svart slips. Om man är nära anhörig till den avlidne, kan det vara mer passande att välja en vit slips istället.

Kvinnor kan bära antingen en kjol eller byxor, beroende på personlig preferens och komfort. Oavsett val är kläderna av tradition oftast i mörka färger som svart, marinblå eller mörkgrå.

Om inbjudan anger “valfri klädsel”, innebär det att gästerna har friheten att välja hur de vill klä sig, samtidigt som de fortfarande visar respekt för den avlidne och deras familj. Detta kan inkludera att bära ljusare färger eller mer avslappnade kläder, om det skulle kännas mer bekvämt.

Barn kan bära sina finaste kläder, oavsett färg eller stil, eftersom det viktigaste är att de är närvarande och deltar i ceremonin.

Sammanfattningsvis är det viktigt att komma ihåg att ens närvaro och stöd vid en begravning är mycket mer betydelsefullt än specifika klädval. Det viktigaste är att man känner sig bekväm och visar respekt för den avlidne och deras anhöriga genom att vara där och dela i sorgen.

Blommor till begravning

När du går på en begravning är det vanligt att ta med en liten handbukett som antingen läggs vid kistan eller i graven vid avsked. Handbuketten kan vara blommor som har en speciell betydelse. Den vanligaste handbuketten till begravningar är en röd ros men man kan ha andra blommor också. Man kan också plocka egna blommor och ha som handbuketter.

Utöver handbuketter kan du även välja att köpa en större sorgbukett, krans eller dekoration för att visa din respekt och omtanke. Dessa arrangemang kan beställas av oss på begravningsbyrån, från en blomsterhandel, eller online via dödsannonsen och minnesrummet och levereras direkt till begravningsplatsen eller kyrkan inför ceremonin.

Ankomsttid

När det gäller ankomsttiden till en begravning är det lämpligt som begravningsgäst att komma 15-20 minuter innan begravningsceremonin börjar.

Minnesgåvor

I dödsannonser står det ibland att de anhöriga till den avlidne uttrycker en önskan om att man kan ge en gåva till en fond eller välgörenhetsorganisation istället för att ge blommor. Det kan vara en forskningsfond för en viss sjukdom, en miljöorganisation, en hjälporganisation eller någon annan typ av verksamhet som den avlidne eller deras familj känner en stark koppling till.

Ett enkelt sätt att skicka en gåva är att göra det via dödsannonsen och minnesrummet. Man kan också ge en gåva via fondernas och organisationernas egna hemsidor. Vill man inte göra insättningar via nätet så kan man ringa direkt till fonderna. Många av dem har gåvotelefoner eller givarservice där man får hjälp med inbetalningen av en minnesgåva.

Ge en minnesgåva

Ge en minnesgåva

Ge en minnesgåva
via Minnesrummet

Minnesrummet

Här kan du minnas och
hedra nära och kära

Anmälan minnesstund

Här kan du anmäla dig
till en minnesstund

Beställ blommor

Beställ blommor till en
begravning via Minnesrummet

Tänd ett ljus

Tänd ett ljus
eller dela ett minne

Kontakta oss